Èrdektelen

home, hobby, hiking, kitchen, work,
home, hobby, hiking, kitchen, work,

Minden amit a "kirúgásról" tudni akartál de nem merted megkérdezni I.

Most, hogy "dübörög" a gazdaság és "Magyarország jobban teljesít", egyre kevesebb a valódi munkalehetőség és a piacon lévő állásokért is egyre nagyobb a harc. Sok olyan helyzetben lévő munkavállaló van aki nem akar, vagy valamilyen okból nem tud váltani és így az aktuális munkája jelenti az egyetlen bevételi forrást.

A jelenlegi kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai helyzetben és a véletlenszerűen és megalapozatlanul hozott döntések által elbizonytalanított befektetői környezetben dübörgő gazdaságban a tisztességesen végzett munka sem biztosíték arra, hogy a munkahely hosszú ideig rendelkezésre áll, már csak azért sem mert könnyen előfordulhat, hogy egy félidióta döntés következtében pl. a vasárnapi zárvatartás kapcsán a tulajdonos úgy dönt, hogy kivonul a magyar piacról.

Advertisement

Ugyanerre a dübörgő gazdaságra jellemző az is, hogy a bármikor jöhet egy mucika vagy a főnök szeretője vagy a tulaj hülye fia vagy ami még rosszabb egy politikai megbízott akinek nagyobb szüksége van a munkahelyre mint az ott becsülettel dolgozónak.

Bárhogy is, de a jeges veríték veri ki mindenkinek a hátát amikor a HR-es péntek délután bájolgó hangon felhívja a HR-re vagy egy tárgyalóba, és ott szembesül zavartan fészkelődő közvetlen főnökével is.

Advertisement

Nem nehéz ilyenkor kitalálni, hogy mi a célja a találkozónak és legyen akármennyire jól tájékozott is az ember a cég ügyeiben, ez a helyzet mindenkit váratlanul szokott érni.

Azért, hogy ilyen helyzetekben legyen muníciótok és ne nézzetek hülyén de már csak azért is, hogy retardált feljebbvalóitok ne tudjanak veletek könnyen kibaszni és hatékonyan tudjátok képviselni a saját érdekeiteket vegyük át a leggyakoribb helyzeteket amikor a "kirugás"-sal szembesültök és az arra adható jó válaszokat.

Advertisement

I. Kirúgás

Rögtön oszlassuk el a tévhitet. Olyan munkajogi kategória, hogy "kirugás" nem létezik. Büdös paraszt főnökötök persze próbálja majd ezt a szót használni, de ti csak mosolyogjatok rajta bátran.

Advertisement

II. A munkaviszony megszüntetésének lehetséges módjai.

- Közös megegyezés

- Rendes felmondás

- Rendkívüli felmondás

Közös bennük, hogy mind a munkavállaló mind a munkaadó kezdeményezheti a helyzetnek megfelelő módon a munkaviszony megszüntetését. Nagyon egyszerűen, ti is "kirúghatjátok" a céget a picsába, nemcsak ők titeket.

Advertisement

folyt.köv.

Share This Story

Get our newsletter